Besök även min hemsida: synvinklar.se
Där finns priser för fotografering och portfolio med mina bästa bilder.

tisdag, april 29, 2008

Acceptans eller inte - om alkohol

http://www.aftonbladet.se/foraldrar/tonar/article2362494.ab Läste den här artikeln på aftonbladet nyss. "Det gäller också att vara tydlig med att man inte accepterar att tonåringen dricker alkohol." Jag håller inte med om allt i den här artikeln men jag kände att jag ville skriva av mig lite ändå.

Jag anser att mina föräldrar gjorde rätt till 100% på den biten för de ljög inte för sig själv och inte för mig. De visste att det blir alkohol och sa att dom inte tyckte om att ungdomar dricker men att om jag är på fest så vet dom att jag antagligen kommer att dricka något. Och om jag ville bli hämtad så var det bara att ringa.

Sen har jag aldrig varit någon fest-människa men det som de gjorde helt rätt i vilket fall som var att de sa "vi vet att du antagligen kommer att dricka, men vi hämtar dig gärna ändå om du vill bli hämtad". Och sen poängterade dom vikten av att bara festa med sådana som man visste skulle ta hand om mig. Mina föräldrar får inte många rätt av mig, men det här uppväger nästan alla fel dom gjort.

Jag såg på klassfesten i nian att inte många andra hade föräldrar som gjort samma sak. Snarare var det "vi slår dig gul o blå om du kommer hem full" som gällt. Och det ser ju jag i alla fall vad som fungerar bäst. Så du förälder som läser detta: Berätta för dina barn att de får komma hem fulla, berätta för dom att du vet att det antagligen blir alkohol. Och sen spelar det inte någon roll om du accepterar dina barns drickande eller inte, för de lär göra det ändå. Men genom att finnas där för dom så ger du dom ett ansvar för sig själva och det kanske kan förhindra ett eller annat dumt alternativ. Som att sova i en snödriva på Lucia för att de inte vågar komma hem fulla.

1 kommentar:

Carola L sa...

Jag bor i Öjebyn :-) men kommer från Norrfjärden egentligen