Besök även min hemsida: synvinklar.se
Där finns priser för fotografering och portfolio med mina bästa bilder.

måndag, juni 16, 2008

Frågelådesvar

Okej här kommer svaren på era frågor..!


Emma vill veta allt om min kamera och om varför jag valde Nikon. Hon vill också veta om jag har nåt objektiv jag ska sälja.
Nej, jag har inget objektiv jag ska sälja. Varför valde jag Nikon? Enkelt. Alla andra hade Canon, det ville inte jag ha och D50:n sitter som gjuten i händerna på mig. Sedan att den ofta låg etta och tvåa i testerna gjorde inte saken sämre… Sen måste jag ju faktiskt säga att ingen av Canon-kamerorna (350D & 400D kändes inte så bra i handen). Sen allt om min kamera… Hm, detta blir långt tekniskt svar, kan ju hoppas över för de som inte vill veta haha.
  • 6 mpxl, eller egentligen 6.1 mpxl. Det ger som högst 2000x3008 pxl.
  • Jag fotar i Raw men kan även välja att fota i olika jpeg-kvalitéer eller raw + sämsta jpeg-kvalitén.
  • Jag fotar med seriebildläget i jämnt. Vilket ofta leder till 3 nästan likadana bilder på raken.
  • Jag använder DSC_0000-formatet för att ge namn åt bilderna i kameran. Fortsättningsserie. Kan läsas om här om man vill.
  • Har olika programlägen men de använder jag aldrig. Jag använder oftast Bländarprioritet förutom när jag fotar vatten (då använder jag slutarprioritet) eller manuellt (då har jag inte så mkt att välja på mer än manuellt läge).
  • Jag har ISO 200, 400, 800, 1600 men fotar i princip alltid med 200. Minst brus då ju.
· Mja… vad vill du mer veta?


Annika vill veta samma sak som jag frågade henne, om jag tänker mest på att tilltala läsaren eller att jag ska ha nytta av inlägget senare.
Tuff fråga, haha. Jag vill ju självklart att ni ska komma tillbaka hit. Och jag vet att mamma smygläser min blogg även om jag inte gillar det. Så även om jag gärna skulle vilja skriva om mer privata saker för att spara det, så vill jag inte lägga ut det för allmänheten (eller mamma…). Men när jag skriver om minnen eller personliga saker så försöker jag alltid skriva på ett sätt som kommer att tilltala er. Och kanske uppmana till en reaktion som ger mig kommentarer haha.
Bloggen är även ett sätt för mig att marknadsföra mig som fotograf, och därför lägger jag ut bilder. Som jag hoppas tilltalar er, haha. Så det är nog lite både och. Men jag måste säga att vill jag ha något sparat i bloggen som jag ändå inte tror tilltalar er, så skriver jag nog det ändå.Angelica, Fanny och Bella hade lite religionsfrågor. Så det blir blandat svar till er tre.
Jag är döpt. Jag har gått i söndagskola. Och jag är konfirmerad. Cirka två månader efter min konfirmation hittade jag religionen WICCA. Wicca är en hednisk religion (som i sin nuvarande form) uppstod på femtiotalet. Den bygger på de gamla hedniska religionerna i Storbritannien, alltså en hel del keltiskt inblandat. Den går ut på att Gudinnan är en del av allting här på jorden (vissa menar även hela universum). Allting har sin motsvarighet och Gudinnan har alltså sin Gud. Inget gott kan finnas utan lika mycket ont och svart kan inte finnas utan vitt and so on… Där finns två regler: "Skada ingen och inget" och "allt du gör får du tillbaka trefalt" (det blev helt plötsligt egoistiskt att vara snäll, haha). Reinkarnation (återfödelse) är en självklarhet. Allting på jorden, blommor som getingar som hundar och som människor har ett lika värde i Gudinnan. Alltså måste jag respektera det och försöka låta bli att slå ihjäl myggjävlarna. Ähum måste bara tillägga en sista grej: Wiccaner och häxor är inte samma sak. Wicca är en religion och Häxa är en livsstil. Precis som Islam är en religion och muslim är en livsstil (som visserligen innefattar religionen). Många häxor är wiccaner, många wiccaner är häxor. Men långt ifrån alla. Jag är en häxa som tagit till mig wicca-religionen. Och ja, jag tror. Jag kan inte sitta och berätta allting här på bloggen så därför länkar jag er som är intresserade vidare till dessa ställen. Innehållet skiljer en hel del, och det beror dels på att det finns olika inriktningar inom Wicca precis som det finns katolicism och protestantism inom kristendomen, dels på att en del av informationen är skriven av en person som även lever som Häxa. Och det präglar synsättet ganska ordentligt. Sen så uppfattar ju alla saker och ting lite olika…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Wicca
http://www.hexhus.se/wicca/
http://www.wiccainfo.se/
http://web.telia.com/~u22402900/wicca.html


Fanny frågar varför jag inte gjort tuppkam när jag så lovade förra året (förutsatt att jag inte skulle på någon bal). Hon frågar också om jag skulle vilja ha svart hår.
Mja, någon bal blir det ju inte för min del… Men jag har som färgat håret rött istället och jag trivs förbannat bra i det. Så jag tänker inte ändra det. Svart hår… Mja, jag är inte helt hundra på att det skulle passa mig, men skulle jag bara veta att jag kunde få tillbaka min röda hårfärg sen så visst, kör på och testa!


Fanny kör på med en fråga om vilken ras på hundar som är min favorit.
Jag tänker göra dig fullkomligt besviken och säga att jag gillar inte rashundar. Jag vill ha blandisar, de är mycket charmigare. Som pappas voffsingar som båda är 75% Wachtel och hanen har därtill 25% Springerspaniel och honan har 25% Jämthund. Men renrasig..? Hm… Collies är ju väldigt fina. Men de är inte min favoritras. Colleen (Barbet) är också väldigt fin men inte någon favorit heller. Jag måste nog säga att den enda renrasiga hund jag kan tänka mig att stå ut med (av de jag träffat) är pappas kompis Tax. Han hette Pluto och var helt underbar. Så svaret blir väl Tax då, haha.


Och Fannys sista fråga berör ämnet sexualitet, jag är verkligen väldigt förvånad haha. Näe, det är jag inte. Men hon frågar vad jag anser om öppna förhållanden, KK, otrogenhet etc?
Otrogenhet är för mig bland det värsta som finns. Polygami, att älska flera människor och att även ha flera förhållanden samtidigt är för mig något fullkomligt naturligt och något jag verkligen hoppas blir mer tillåtet i framtiden. KK, knullkompisar antar jag att du menar, är helt okej faktiskt. Nu tänker jag chocka en hel del av er läsare, jag har faktiskt haft en KK. Det varade inte så länge för jag träffade Niklas strax efter. Min KK var redigt förbannad då... haha. Jag förespråkar helt enkelt en öppen och ärlig sexualitet där det mesta är tillåtet så länge både parter är med på det. Eller rättare sagt, alla parter är med på det. Är man över femton år och vill göra nåt med sin sexualitet (som är helt hundra på vad man ger sig in på och vilka konsekvenser det ger) så Kör! Lek på, du lever bara en gång och nåt sånt som jungfrudom och svendom är ganska förlegat faktiskt enligt mig.


Bella undrar vilken som är den bästa bok jag läst.
Hm... Det finns en hel del kandidater. Men jag tänker inte nämna böcker, jag tänker nämna några favoritbokserier. Antal utkomna böcker inom parantes och om de innehåller ett - tecken så betyder det att serien inte är slut vad jag vet…
  • Twilight av Stephenie Meyer ligger högst upp på listan just nu. (3-)
  • Imorgon när kriget kom av John Marsden. (7)
  • Harry Potter av Joanne K Rowling (6-)


Jisses, det var alla frågorna. Tog typ en timme att besvara. Klockan är nu fem i halv ett och jag ska sova snart: men det här ser ni inte förrän efter klockan nio senare idag eftersom jag senarelägger det. Eftersom jag ska berätta om allt skojskojsigt som hänt idag.

1 kommentar:

f sa...

Gissa vem som fortfarande har kvar lite tankar ;) Om du nu fick spola tillbaka tiden, skulle du valt att döpa dig (om du fick det valet) och konfirmera dig? Nu när du känner till wicca tänke jag.

Men vad utmärker dig som häxa? Som exempelvis vad gör skillnaden från att du inte är wiccan utan även häxa?

Varför/hur tycker du öppna förhållanden är bra? Alltså känns det inte som att det är den man älskar som man vill vara med? Skulle det inte kännas som "vad fan gör jag med den här människan när jag älskar min kille" ? Typ kännas som otrogenhet?

Du slipper mig aldrig ;D